Kuba Przygoński, kierowca rajdowy
Zdobywca Pucharu Świata w Rajdach Cross Country 2018, 4 miejsce rajd Dakar 2019, Mistrz Polski w driftingu 2020, Mistrz Polski w Rajdach Terenowych 2020, V-ce Mistrz Polski Rallycross 2020

Mikołaj Marczyk, kierowca rajdowy
Mistrz Europy Juniorów 2021, Mistrz Polski 2021, Zwycięzca Rajdu Polski 2021, Mistrz Polski 2019 (najmłodszy w historii)
 

WYSOKIE RYZYKO STŁUSZCZENIA WĄTROBY:

  • Skorzystaj z porady lekarza
  • Zmień dietę na zdrową
  • Zacznij uprawiać sport
  • Unikaj potraw bogatych w tłuszcze nasycone np. masła i alkoholu

ŚREDNIE RYZYKO STŁUSZCZENIA WĄTROBY:

  • Umów się do lekarza
  • Zmień dietę na zdrową
  • Zwiększ swoją codzienną aktywność fizyczną np.: spaceruj

 

NISKIE RYZYKO STŁUSZCZENIA WĄTROBY:

  • Pamiętaj o regularnym badaniu wątroby
  • Odżywiaj się zdrowo
  • Uprawiaj sport
  • Pochwal się niskim ryzykiem :)
    Wątroba lepiej toleruje pokarm lekkostrawny i posiadający niewielką ilość tłuszczu.1 Dieta zalecana dla prawidłowej pracy wątroby powinna być wysokobiałkowa i bogata w witaminy z grupy B 2.  Nie zmuszaj się do jedzenia rzeczy, których nie lubisz. Jedz 5-6 małych posiłków w ciągu dnia.1
    - alkoholu i mocnej herbaty
    - tłuszczów zwierzęcych
    - ostrych przypraw, w tym: chrzanu, musztardy, ostrej papryki i pieprzu
    - pieczywa razowego
    - makaronów razowych
    - pełnych kasz - warzyw kapustnych
    Dieta zalecana dla prawidłowej pracy wątroby powinna obfitować w białko łatwoprzyswajalne. Dobrym źródłem łatwoprzyswajalnego białka są: drób, ryby, jaja, mleko oraz sery
    Węglowodany powinny być dostarczane do organizmu głównie w postaci warzyw i owoców
    Powinny stanowić w diecie wątrobowej nie więcej niż 30%. Należy ograniczyć zwierzęce źródła tłuszczów na rzecz źródeł roślinnych
Pobierz poradnik dietetyczny i wesprzyj swoją wątrobę!
  • 1. Jaczewska-Schuetz J. Żywienie w chorobach wątroby. http://dieta.mp.pl/diety/diety_w_chorobach/72098,zywienie-w-chorobach-watroby. dostęp 10.03.2021
  • 2. Wydawnictwo Literat, Porady Lekarza Rodzinnego – Wątroba; https://www.sw.gov.pl/assets/74/85/60/7f47ba721664a364cd57d0f447bf255bfa055ee7.pdf dostęp 03.05.2021
  • 3. Neubauer K. Poniewierka E. Błonnik w wybranych chorobach przewodu pokarmowego; Piel. Zdr. Publ. 2013, 3, 3, 299 - 302 https://www.pzp.umed.wroc.pl/pdf/2013/3/3/299.pdf dostęp 10.05.21
MAT: MAT-PL-2202085-1.0-10/2022