

Kuba Przygoński, kierowca rajdowy
Zdobywca Pucharu Świata w Rajdach Cross Country 2018, 4 miejsce rajd Dakar 2019, Mistrz Polski w driftingu 2020, Mistrz Polski w Rajdach Terenowych 2020, V-ce Mistrz Polski Rallycross 2020

Mikołaj Marczyk, kierowca rajdowy
Mistrz Europy Juniorów 2021, Mistrz Polski 2021, Zwycięzca Rajdu Polski 2021, Mistrz Polski 2019 (najmłodszy w historii)






WYSOKIE RYZYKO STŁUSZCZENIA WĄTROBY:
- Skorzystaj z porady lekarza
- Zmień dietę na zdrową
- Zacznij uprawiać sport
- Unikaj potraw bogatych w tłuszcze nasycone np. masła i alkoholu

ŚREDNIE RYZYKO STŁUSZCZENIA WĄTROBY:
- Umów się do lekarza
- Zmień dietę na zdrową
- Zwiększ swoją codzienną aktywność fizyczną np.: spaceruj

NISKIE RYZYKO STŁUSZCZENIA WĄTROBY:
- Pamiętaj o regularnym badaniu wątroby
- Odżywiaj się zdrowo
- Uprawiaj sport
- Pochwal się niskim ryzykiem :)
Wątroba lepiej toleruje pokarm lekkostrawny i posiadający niewielką ilość tłuszczu.1 Dieta zalecana dla prawidłowej pracy wątroby powinna być wysokobiałkowa i bogata w witaminy z grupy B 2. Nie zmuszaj się do jedzenia rzeczy, których nie lubisz. Jedz 5-6 małych posiłków w ciągu dnia.1
- alkoholu i mocnej herbaty
- tłuszczów zwierzęcych
- ostrych przypraw, w tym: chrzanu, musztardy, ostrej papryki i pieprzu
- pieczywa razowego
- makaronów razowych
- pełnych kasz - warzyw kapustnych
Dieta zalecana dla prawidłowej pracy wątroby powinna obfitować w białko łatwoprzyswajalne. Dobrym źródłem łatwoprzyswajalnego białka są: drób, ryby, jaja, mleko oraz sery
Węglowodany powinny być dostarczane do organizmu głównie w postaci warzyw i owoców
Powinny stanowić w diecie wątrobowej nie więcej niż 30%. Należy ograniczyć zwierzęce źródła tłuszczów na rzecz źródeł roślinnych
- 1. Jaczewska-Schuetz J. Żywienie w chorobach wątroby. http://dieta.mp.pl/diety/diety_w_chorobach/72098,zywienie-w-chorobach-watroby. dostęp 10.03.2021
- 2. Wydawnictwo Literat, Porady Lekarza Rodzinnego – Wątroba; https://www.sw.gov.pl/assets/74/85/60/7f47ba721664a364cd57d0f447bf255bfa055ee7.pdf dostęp 03.05.2021
- 3. Neubauer K. Poniewierka E. Błonnik w wybranych chorobach przewodu pokarmowego; Piel. Zdr. Publ. 2013, 3, 3, 299 - 302 https://www.pzp.umed.wroc.pl/pdf/2013/3/3/299.pdf dostęp 10.05.21


