Quick menu :

  1. Przejdź do treści
  2. Przejdź do menu głównego działy
  3. Przejdź do wyszukiwarki
  4. Przejdź do menu pomocy
  5. Idź do modułów
  6. Przejdź do listy skrótów klawiaturowych

Pomoc menu :

  1. Sanofi świecie |
     
  2. Nasze strony |
     
  3. strony internetowe Grupy |
     
  4. Kontakt |
  5. Mapa serwisu |
  6. Pomoc
  1. Kanały RSS
  2. Rozmiar czcionki

    Zredukować Zwiększać  
 
 

Diabetologia

Treść :

Choroby metaboliczne

Diabetologia

Cukrzyca to przewlekła, często występująca choroba, polegająca na tym, że organizm nie produkuje hormonu - insuliny, produkuje jej za mało lub niewłaściwie ją wykorzystuje. Insulina jest niezbędna do zamiany glukozy (cukru) w energię. Na całym świecie na cukrzycę choruje około 230 milionów ludzi, a ocenia się, że liczba ta w ciągu 20 lat wzrośnie do wartości aż 350 milionów!

 

Dane statystyczne wskazują, że na cukrzycę cierpi w Polsce ponad 1,5 mln ludzi (osoby te są z powodu tej choroby pod opieką lekarską). Specjaliści ostrzegają jednak, że prawie tyle samo osób nie wie jeszcze, że już ma cukrzycę. Z kolei około połowy osób, u których choroba została rozpoznana, nie osiąga zalecanego standardu kontroli poziomu cukru we krwi, którego wyznacznikiem jest poziom tzw. hemoglobiny glikowanej - HbA1C poniżej 7% (wg zaleceń Amerykańskiego Towarzystwa Diabetologicznego - ADA). Oznaczanie poziomu hemoglobiny glikowanej jest bardzo ważnym wskaźnikiem przebiegu cukrzycy, ponieważ pozwala na orientację w zakresie poziomów glukozy we krwi w okresie ostatnich dwóch - trzech miesięcy. 

Czym jest HbA1c?

HbA1c (hemoglobina glikowana), jeden ze wskaźników stężenia glukozy we krwi, to frakcja hemoglobiny (czerwonego barwnika zawartego w erytrocytach), która uległa procesowi glikozylacji (przyłączenia cząsteczek glukozy znajdującej się we krwi do cząsteczki hemoglobiny). Jak wspomniano powyżej, badanie odzwierciedla średnie stężenie glukozy z okresu ostatnich 2-3 miesięcy, ale największy wpływ na jego wartość mają ostatnie 2 tygodnie. Wartość progowa zależy od metody oznaczenia stosowanej przez laboratorium. Zazwyczaj za nieprawidłową uważa się HbA1c powyżej 6%. Wartość HbA1c ma znaczenie jedynie pomocnicze dla rozpoznania choroby, używa się jej natomiast przede wszystkim jako wskaźnika skuteczności terapii, przyjmując zwykle za oznakę dobrej kontroli glikemii poziom HbA1c poniżej 7% lub 6,5%. U chorych utrzymujących niski poziom HbA1c rzadziej występują powikłania cukrzycy. Zbyt niska wartość HbA1c sugeruje natomiast skłonność do częstych epziodów hipoglikemii. 

Aktualizacja: maj 14, 2014

Moduł :