Quick menu :

  1. Przejdź do treści
  2. Przejdź do menu głównego działy
  3. Przejdź do wyszukiwarki
  4. Przejdź do menu pomocy
  5. Idź do modułów
  6. Przejdź do listy skrótów klawiaturowych

Ta strona wykorzystuje pliki cookie
Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce Polityka cookies.

ROZUMIEM

Pomoc menu :

  1. Sanofi świecie |
     
  2. Nasze strony |
     
  3. strony internetowe Grupy |
     
  4. Kontakt |
  5. Mapa serwisu |
  6. Pomoc
  1. Kanały RSS
  2. Rozmiar czcionki

    Zredukować Zwiększać  
 
 

Diabetologia

Treść :

Choroby metaboliczne

Diabetologia

Cukrzyca to przewlekła, często występująca choroba, polegająca na tym, że organizm nie produkuje hormonu - insuliny, produkuje jej za mało lub niewłaściwie ją wykorzystuje. Insulina jest niezbędna do zamiany glukozy (cukru) w energię. Na całym świecie na cukrzycę choruje około 230 milionów ludzi, a ocenia się, że liczba ta w ciągu 20 lat wzrośnie do wartości aż 350 milionów!

 

Dane statystyczne wskazują, że na cukrzycę cierpi w Polsce ponad 1,5 mln ludzi (osoby te są z powodu tej choroby pod opieką lekarską). Specjaliści ostrzegają jednak, że prawie tyle samo osób nie wie jeszcze, że już ma cukrzycę. Z kolei około połowy osób, u których choroba została rozpoznana, nie osiąga zalecanego standardu kontroli poziomu cukru we krwi, którego wyznacznikiem jest poziom tzw. hemoglobiny glikowanej - HbA1C poniżej 7% (wg zaleceń Amerykańskiego Towarzystwa Diabetologicznego - ADA). Oznaczanie poziomu hemoglobiny glikowanej jest bardzo ważnym wskaźnikiem przebiegu cukrzycy, ponieważ pozwala na orientację w zakresie poziomów glukozy we krwi w okresie ostatnich dwóch - trzech miesięcy. 

Czym jest HbA1c?

HbA1c (hemoglobina glikowana), jeden ze wskaźników stężenia glukozy we krwi, to frakcja hemoglobiny (czerwonego barwnika zawartego w erytrocytach), która uległa procesowi glikozylacji (przyłączenia cząsteczek glukozy znajdującej się we krwi do cząsteczki hemoglobiny). Jak wspomniano powyżej, badanie odzwierciedla średnie stężenie glukozy z okresu ostatnich 2-3 miesięcy, ale największy wpływ na jego wartość mają ostatnie 2 tygodnie. Wartość progowa zależy od metody oznaczenia stosowanej przez laboratorium. Zazwyczaj za nieprawidłową uważa się HbA1c powyżej 6%. Wartość HbA1c ma znaczenie jedynie pomocnicze dla rozpoznania choroby, używa się jej natomiast przede wszystkim jako wskaźnika skuteczności terapii, przyjmując zwykle za oznakę dobrej kontroli glikemii poziom HbA1c poniżej 7% lub 6,5%. U chorych utrzymujących niski poziom HbA1c rzadziej występują powikłania cukrzycy. Zbyt niska wartość HbA1c sugeruje natomiast skłonność do częstych epziodów hipoglikemii. 

Aktualizacja: maj 14, 2014

Moduł :