Quick menu :

  1. Przejdź do treści
  2. Przejdź do menu głównego działy
  3. Przejdź do wyszukiwarki
  4. Przejdź do menu pomocy
  5. Idź do modułów
  6. Przejdź do listy skrótów klawiaturowych

Pomoc menu :

  1. Sanofi świecie |
     
  2. Nasze strony |
     
  3. strony internetowe Grupy |
     
  4. Kontakt |
  5. Mapa serwisu |
  6. Pomoc
  1. Kanały RSS
  2. Rozmiar czcionki

    Zredukować Zwiększać  
 
 

90 lat walki z cukrzycą – z mroku do innowacji

Treść :

90 lat walki z cukrzycą – z mroku do innowacji

Jeszcze 100 lat temu diagnoza – cukrzyca, oznaczała śmierć chorego, która była tylko kwestią czasu. Dziś pacjenci mogą prowadzić normalny tryb życia, a choroba przestaje być ograniczeniem. Co wydarzyło się na przestrzeni tych lat?

 

90 lat walki z cukrzycą – z mroku do innowacji

Fabryka Hoechst

100 lat temu ówcześni lekarze nie do końca rozumieli czym jest cukrzyca i jaka jest jej przyczyna. Innowacyjnym odkryciem było skojarzenie wysokiej ilości cukru w moczu ze spożywanymi posiłkami. Jednak terapia proponowana pacjentom była równie niebezpieczna co sama choroba – restrykcyjna i wyniszczająca organizm dieta. Przełom przyszedł w 1921 roku, kiedy grupie kanadyjskich naukowców udało się wyekstrahować insulinę. Podanie jej ludziom było czystym eksperymentem – uczeni nie rozumieli, jak działa enzym i nie wiedzieli, jak wpłynie
na ludzki organizm. Lek jednak zadziałał – pacjentom wracały siły do życia, przybierali na wadze, nawet osoby w śpiączce, wybudzały się z niej. Mimo że zastrzyki były niezwykle bolesne, wywoływały ropnie, gorączkę i wstrząsy anafilaktyczne, chorzy z całego świata zabiegali o lek. Za odkrycie insuliny naukowcy z Toronto otrzymali nagrodę Nobla. Produkcję insuliny na dużą skalę rozpoczęto w 1923 roku. Jednym z zakładów, który rozpoczął produkcję tuż po odkryciu był „Fabrwarke Hoechst”, gdzie do dziś zlokalizowany jest zakład produkcyjny oraz ośrodek badań Sanofi.

Kolejne lata przyniosły dynamiczny rozwój terapii cukrzycy. Naukowcy pracowali nad poprawą jakości życia pacjentów. Udało się oczyścić lek, co rozwiązało problem silnej alergii, który dotykał wielu chorych. Dzięki odkryciu półsyntetycznej ludzkiej insuliny możliwe stało się podawanie chorym hormonu identycznego z ludzkim, co przyczyniło się do zmniejszenia liczby alergii na insulinę. Odkrycie metody produkcji insuliny ludzkiej przez bakterie sprawiło, że produkcja przestała być zależna od uboju zwierząt.

Biorąc pod uwagę dzisiejszy poziom diabetologii, początkowe wysiłki związane z opracowaniem skutecznej terapii sprzed 90 lat wydają się być nieco archaiczne. W ostatnich dziesięcioleciach nastąpił gigantyczny skok jakościowy w leczeniu diabetyków. Kolejne rozwiązania z dziedziny biotechnologii oraz udoskonalanie procesu produkcji sprawiły, że komfort życia osób chorych na cukrzycę uległ diametralnej poprawie. Dzięki tak znaczącemu postępowi w medycynie diabetycy mogą normalnie funkcjonować. Choroba przestaje być ograniczeniem.” – powiedział prof. Grzegorz Dzida, ekspert z dziedziny diabetologii.


 
Produkcja Lantus

W 1998 roku dzięki osiągnięciom inżynierii genetycznej i wykorzystaniu genetycznie modyfikowanych mikroorganizmów wyprodukowano lek nowej generacji, tak zwany analog insuliny. Od ludzkiej różni się on jednym lub kilkoma aminokwasami. Ta mała zmiana ma jednak duży wpływ na poprawę komfortu życia pacjentów. Szybko działające analogi insuliny są szybciej wchłaniane po wstrzyknięciu, co zbliża profil ich działania do występującego u zdrowych ludzi po posiłkach. Dzięki temu diabetycy nie muszą zwiększać porcji posiłków, ani rezygnować z aktywności fizycznej, co sprzyja zachowaniu prawidłowego trybu życia. Analogi długo działające zachowują stałe, równomierne stężenie przez całą dobę zapewniając tym samym odpowiedni poziom insuliny w nocy oraz między posiłkami. Dzięki temu ryzyko hipoglikemii w nocy zostało znacznie obniżone. Szczególnie korzystne dla pacjentów jest łączne podawanie analogów krótkodziałających (podawanych przy posiłkach) z długodziałającymi (na noc), taka kombinacja najwierniej naśladuje wydzielanie insuliny u zdrowej osoby.

90 lat tradycji w diabetologii to dla nas powód do dumy, ale i poważne zobowiązanie. Towarzyszymy chorym przez kolejne etapy rozwoju medycyny, nieustannie starając się podnosić jakość ich życia. Aktualnie pracujemy nad nowymi preparatami, które mają szansę wyznaczyć nowe, jeszcze wyższe standardy w diabetologii” – powiedziała Marynika Woroszylska-Sapieha, Dyrektor Generalny Grupy Sanofi w Polsce.

Grupa Sanofi, jako firma stawiająca na innowacyjność, nie ogranicza wachlarza produktów do samych leków. W portfolio kierowanym do osób z cukrzycą znajdziemy nowoczesne peny, które wyróżniają się nie tylko użytecznością, ale również designem. Naukowcy Sanofi opracowali różne inne leki stosowane w cukrzycy - poczynając od leków doustnych, na nowoczesnych lekach inkretynowych kończąc.



 

Zapraszamy do zapoznania się z dodatkowymi materiałami, na temat historii 90 lat walki z cukrzycą:


pix

pix

Aktualizacja: lipiec 30, 2013